Hasło przewodnie: ODPOWIEDZIALNA KONSUMPCJA
I. WYBRANY OBSZAR TEMATYCZNY: ŻYWNOŚĆ
TYTUŁ PROJEKTU: KULINARNA PODRÓŻ PO KRAJACH
KRÓTKI OPIS :
Uczniowie podczas pracy nad projektem będą rozwijali swoją wiedzę geograficzną i historyczną o wybranych krajach. Ponadto podniosą swoją motywację do nauki i zdobywania wiedzy poprzez uczestnictwo w zajęciach kulinarnych, wykonując proste potrawy z podanych przepisów. Zakłada się także podniesienia tematyki odpowiedzialnej konsumpcji.
ZAŁOŻONY CEL OGÓLNY:
1. Poznanie innych krajów naszego globu, ich różnorodności, ich historii oraz kultury, poznanie prostych zwrotów w nowych językach
2. Promowanie świadomości znaczenia różnorodności kulturowej i językowej
2. WSKAŹNIKI OSIĄGNIĘCIA CELU: Protokół wykonanego projektu
EFEKT RZECZOWY:
1. Zebrana dokumentacja cyfrowa i przepisy do wykonania proponowanych dań
2. Interaktywne gry dydaktyczne
EFEKT EKOLOGICZNY: Interaktywne gry ekologiczne tworzone przez uczniów zamieszczone na stronie szkoły
NARZĘDZIE POMIARU EFEKTU EKOLOGICZNEGO:
1. Audyt końcowy
2. Raport z przeprowadzonych działań.
Prezentacja z działań Kuchcika
Audyt końcowy i wyróżnienie EKOKOMITETU
ORAZ OGRODOWE PRZYJĘCIE
ZAKOŃCZENIE PROJEKTU: KULINARNA PODRÓŻ PO KRAJACH
JEDZMY REGIONALNE OWOCE
Przynieś od zaufanego sprzedawcy pachnące słońcem truskawki.
Sezonowość owoców i warzyw
Najważniejszą zasadą w teorii sezonowego odżywiania, jest spożywanie tych produktów,
które rosną i dojrzewają w aktualnej porze roku. Sezonowość, to również lokalność.
Polega ona na wyborze tych produktów, które naturalnie są dostępne w naszej strefie klimatycznej.
Zrównoważona żywność –
to żywność ekologiczna, lokalna i świeża
KUCHCIK 31.05.2017 r.
Co uważam za odpowiedzialną żywność?
Przynieś na spotkanie produkty spożywcze lub potrawy, które uważacie za „odpowiedzialne”
Żywność zrównoważona [= ekologiczna + lokalna + świeża] to żywność łącząca w sobie własności żywności ekologicznej, lokalnej i świeżej.
Przykładowo do wyboru:
5 jaj Sok własnego wykonania lub kompot
1Pęczek rzodkiewki Chleb własnoręcznie pieczony
1 Pęczek szczypioru 1 Sałata
5 kiszonych ogórków własnej roboty
Kraje skandynawskie
Skandynawia – region północnej Europy, obejmujący kraje:
Szwecję, Norwegię oraz Danię.
Królowały w kuchni cynamonowe bułeczki i kanapkowe torty,
a to szwedzkie przysmaki.
Jak nie marnować jedzenia?
Wymyślać nowe potrawy z tego co masz pod ręką? Warto!– nie zamykaj się w obrębie kilku czy kilkunastu znanych Ci przepisów.
W ten sposób nie tylko zminimalizujesz ilość wyrzucanego jedzenia ale dodatkowo odkryjesz wiele ciekawych i smacznych potraw.
Tydzień francuski – malarsko w kuchni ( rodem z Paryża).
Podróż kulinarna po krajach świata i dążenie do odpowiedzialnej
konsumpcji żywności. Plastyczne hity kulinarne – nie marnujemy, a wykorzystujemy.
Niesamowicie malarska sesja kulinarna. Wykorzystano bogactwo dostępnych owoców.
Wśród dzieł znalazł się „francuski piesek i przepiękny paw z ogrodów francuskich. Zobacz galerię […]
SKŁADNIKI
NADZIENIE 1
- masło orzechowe
- rodzynki
- cynamon
- miód lub syrop z agawy
- orzechy włoskie
NADZIENIE 2
- mielone migdały
- świeże lub mrożone maliny lub konfitura malinowa lub syrop malinowy
- miód lub syrop z agawy
NADZIENIE 3
- wiórki kokosowe
- wiśnie (dowolne: świeże, mrożone, z dżemu)
- miód lub syrop z agawy
PRZYGOTOWANIE
- Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Wydrążyć ogryzki z jabłek, do środka wkładać składniki: posypać cynamonem, kłaść owoce lub orzechy, polać miodem lub syropem. Można też ściąć wierzch jabłek, wydrążyć środek, nadziać jabłka i przykryć ściętą częścią. Położyć w naczyniu żaroodpornym lub na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec przez ok. 30 minut.
- Do pieczenia najlepsze są jabłka odmiany szara reneta lub antonówka
Pączki na tłusty czwartek
PĄCZKI SEROWE
SKŁADNIKI NA CIASTO:
- 3 szklanki mąki tortowej
- 300 g serka homogenizowanego waniliowego
- 5 jajek
- 1/4 szklanki cukru
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
DODATKOWO:
- olej do smażenia
- cukier puder do obtoczenia
Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do dużej miski. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Żółtka miksujemy z cukrem na jasną masę. Do ubitych białek dodajemy masę z żółtek i delikatnie mieszamy. Następnie serek oraz mąkę i ponownie łączymy. W rondelku rozgrzewamy olej do 180 C. Łyżką zamoczoną w oleju nabieramy ciasto o wielkości orzecha włoskiego i smażymy na złoty kolor. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku kuchennym i oprószamy cukrem pudrem.
Domowy budyń – naturalne produkty
Składniki na 2 porcje
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1/3 szklanki cukru
- 1 łyżka cukru wanilinowego
- 3 – 5 żółtek
- 500 ml mleka
Przygotowanie
W rondelku umieścić mąkę ziemniaczaną, cukier, cukier wanilinowy i żółtka (3 lub 4 lub 5, ile mamy), wymieszać. Dodawać stopniowo mleko mieszając. Postawić na ogniu i mieszając co chwilę podgrzewać aż składniki się rozpuszczą i powstanie gładka masa.
- Cały czas podgrzewać aż masa będzie gęstym budyniem, na koniec zagotować. Podczas podgrzewania co chwilę zamieszać budyń rózgą aby nie zrobiły się grudki.
- Po zagotowaniu odstawić z ognia i wyłożyć do miseczek. Można podawać z owocami lub syropem owocowym.
Karnawał z Kuchcikiem – brazylijskie przekąski –
różnorodność dostępnych warzyw
- w/g upodobania: chleb ciemny lub jasny, bułka
- sery żółte i pleśniowe
- ogórki kiszone i korniszony
- wędlina
- kolorowa papryka
- pomidorki koktajlowe
- rzodkiewka
- ser typu Feta
- oliwki
- Pieczywo można posmarować masłem i wraz z pozostałymi składnikami -poza oliwkami – pokroić w kostkę lub plastry.
- Na patyczki do koreczków lub wykałaczki nadziewać kolejne składniki tak, by pieczywo było na dole.
- Talerze udekorować sałatą i układać gotowe smakołyki.
Smacznego.
Sałatka ziemniaczana – popularna w Niemczech
- 1kg ziemniaków
- 3-4 ogórki konserwowe
- pęczek koperku
- 1 duża cebula
- pieprz
- 4-5 łyżek majonezu (można pół na pół z jogurtem)
- pokrojone w kostkę ziemniaki gotujemy w posolonej wodzie tak żeby były lekko twarde. Kroimy ogórki w plasterki a jak są większe to w pół plasterki, cebulę w kostkę.
- Wszystkie składniki mieszamy
- Do kubka wkładamy majonez. Sosem polewamy sałatkę, dodajemy pieprz do smaku, delikatnie mieszamy i posypujemy koperkiem…
Orzechowe góry – słodki przysmak w Niemczech
Składniki
- 50 g masła
- 50 g miodu
- 150 g cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 1/8 l śmietanki kremówki
- 60 g drobno posiekanych owoców kandyzowanych
- 200 g orzechów laskowych łuskanych w całości
- 30 g ciemnej kuwertury
- OKOŁO 20 SZTUK .
Sposób przygotowania
- Masło, miód, cukier, cukier waniliowy i śmietankę zagotować. Trzymać na ogniu tak długo, dopóki masa nie stanie się gęsta i jasnobrązowa. Dodać kandyzowane owoce i orzechy. Wymieszać.
- Za pomocą dwóch łyżeczek formować kulki, układać je nie za gęsto na dobrze natłuszczonej blasze do pieczenia.
- Piec 4-5 minut w piekarniku podgrzanym do temperatury 180°C.
- Po ostudzeniu posmarować wierzch ciasteczek rozpuszczoną
kuwerturą.
Dobroczynna moc koktajli z różnorodnych owoców i dodatków
Koktajl 1
1 melon lub awokado
2 pomarańcze
1 banan
sok z limonki
miód- 2 łyżki
Koktajl 2
1 gęsty jogurt
1 sok jabłkowy
1 opakowanie borówek
1 banan
sok z 1 cytryny
miód- 2 łyżki
Przygotowanie
Poszczególne składniki miksujemy blenderem. Przelewamy do szklanek lub pucharków
Smacznego!
Różnorodność owoców w naleśnikach
Polecamy wieloowocowe naleśniki.
Składniki:
- 1 szklanka mąki
- 2 jajka
- 1 szklanka mleka
- 3/4 szklanki wody (najlepiej gazowanej)
- szczypta soli
- 3 łyżki oleju roślinnego
- ulubione owoce
- śmietana 30%
SPOSÓB WYKONANIA
Mąkę wsypać do miski, dodać jajka, mleko, wodę i sól. Zmiksować na gładkie ciasto. Dodać roztopione olej roślinny i razem zmiksować .
Naleśniki smażyć na dobrze rozgrzanej patelni z cienkim dnem np. naleśnikowej. Przewrócić na drugą stronę gdy spód naleśnika będzie już ładnie zrumieniony i ścięty. Dodać pokrojone owoce i zawinąć w rulonik. Ubić śmietanę na sztywno i udekorować naleśniki.
Dobre, bo polskie – krajowe, znane potrawy
Znany schabowy z surówką z ukiszonej samodzielnie kapusty.
Składniki
4 porcje
- 600 g schabu bez kości
- sól i pieprz
- do namoczenia: mleko
- do obtoczenia: 2 łyżki mąki, 2 jajka, 5 łyżek bułki tartej
- do smażenia: 6 łyżek masła klarowanego lub smalcu
Sposób wykonania:
- Ostrym nożem odciąć białą otoczkę z żyłki po zewnętrznej części mięsa. Pokroić na 4 plastry. Położyć na desce i dokładnie roztłuc na cieniutkie filety (mogą wyjść duże, wielkości pół talerza). Do rozbicia mięsa najlepiej użyć specjalnego tłuczka z metalowym obiciem z wytłoczoną krateczką.
- Filety namoczyć w mleku z dodatkiem soli i pieprzu (ewentualnie z dodatkiem kilku plastrów cebuli) przez ok. 2 godziny lub dłużej jeśli mamy czas (można też zostawić do namoczenia na noc).
- Wyjąć filety z mleka i osuszyć je papierowymi ręcznikami. Doprawić solą (niezbyt dużo, bo zalewa z mleka była już solona) i pieprzem, obtoczyć w mące, następnie w roztrzepanym jajku, a na koniec w bułce tartej.
- Na patelni rozgrzać klarowane masło (ok. 1/2 cm warstwa) lub smalec. Smażyć partiami po 2 kotlety, na większym ogniu, po 2 minuty z każdej strony. Następnie zmniejszyć ogień i smażyć jeszcze po ok. 3 minuty z każdej strony. Przetrzeć patelnię papierowym ręcznikiem i powtórzyć z kolejną partią, na świeżym tłuszczu.
- Usmażone schabowe odsączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku i podawać z surówką z kiszonej kapusty.
Surówka z kiszonej kapusty:
Kiszoną kapustę pokroić.
1 Jabłko pokroić w kostkę.
1 Cebulę pokroić w drobną kostkę.
Natkę pietruszki podrobić nożem.
Połączyć składniki z 2 łyżkami oleju, solą i cukrem do smaku.
Smacznego
Wykreślanka. Polskie dania
Kliknij w obrazek i skreślaj pociągnięciem myszy odpowiednie litery, wyszukując podane wyrazy.
Kisimy kapustę
- kapusta poszatkowana
- sól – 1,5-2,5 dkg na 1 kg kapusty
- 4 marchewki
- Kapustę czyścimy z wierzchnich brudnych i nadpsutych liści. Głąby należy wykroić z kapusty. Kapustę szatkujemy. Grubość wiórów nie powinna przekraczać 2-4 mm. Poszatkowaną kapustę wsypujemy porcjami do beczki i dobrze ugniatamy albo ubijamy, aż do momentu wydzielenia się soku i usunięcia powietrza.
- W czasie ubijania kapusty dodajemy porcjami sól, i pozostałe przyprawy według
- upodobań: np. kminek, liście laurowe, koper, nasion jałowca, marchew.
- W czasie ubijania kapusty powinien wydzielać się sok. kapusta ma puszczać sok. Sok zabezpiecza kapustę przed dostępem powietrza. Dopływ powietrza do kiszonej kapusty sprzyja rozwojowi pleśni, która niszczy kwas mlekowy i powoduje gnicie kiszonki.
- Na koniec kapustę obciążamy czymś ciężkim, powinien być np. czysty kamień, lub słoik z wodą. Zakręcamy beczkę i odstawiamy na ok 10 dni. Po kilku dniach fermentacji (ok. 3 dni) należy zdjąć z kapusty ciężarek, denko i za pomocą ostro zakończonego kija przebijać otwory w kapuście, w celu odprowadzenia nadmiaru gazów nadających gorzki i piekący smak kiszonej kapuście. Taka kapusta może stać sobie przez cala zimę i cieszyć bogactwem smaku.
Ciasto z dynią i białą czekoladą
2 szklanki startej dyni
3 jaja
0,5 szklanki cukru
2 szklanki maki pszennej
1 czubata łyżeczka cynamonu
0,5 łyżeczki sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
0,75 szklanki oleju
100 g białej czekolady
70 g rodzynków
Na polewę:
100 g jogurtu greckiego
1 łyżeczka miodu
Sposób przygotowania:
Ciasto z dynią i białą czekoladą
Dynię startą na dużych oczkach odstawić by puściła sok. Czekoladę posiekać w drobną kostkę. W misce ubić jajka z cukrem na puszysta jasną masę. Wlewać wolną strużką olej, cały czas miksując. W drugiej misce zmieszać mąkę z proszkiem, sodą, cynamonem. Wsypać na 2 tury do masy i zmiksować. Dynię dobrze odcisnąć z soku. Dodać do ciasta, wymieszać. Wsypać rodzynki i posiekaną czekoladę, zamieszać. Przełożyć do tortownicy o średnicy 25cm. Piec 45 minut w 180 stopniach. Wystudzić. Jogurt zmieszać z miodem, polać ciasto i podawać.
Ciasto dyniowe z przyprawami korzennymi
Różnorodność zastosowanych ziół :
320 g mąki pszennej
3/4 szklanki puree z dyni
1 łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta soli
2 jajka
110 g cukru
2-3 łyżki miodu naturalnego
60 ml oleju
80 ml jogurtu naturalnego
1/4 łyżeczki cynamonu
1/4 łyżeczki imbiru
1/4 łyżeczki kardamonu
1/4 łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej
1/2 szklanki rodzynek
100 g bakalii (orzechy włoskie lub migdały)
W misce wymieszaj mąkę, cukier, sodę oczyszczoną, sól i rodzynki. Przygotuj bakalie – pokrój na mniejsze części. Następnie przełóż do naczynia i zasyp 1 łyżką mąki. W drugiej misce wymieszaj mokre składniki – puree z dyni, miód, olej, jogurt i jajka, aż do uzyskania jednolitej masy. Za pomocą łyżki połącz ze sobą suche i mokre składniki. Do masy dodaj pokrojone bakalie i dokładnie wymieszaj. Masę przełóż do formy (o wymiarach 26×12 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około godzinę do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu pozostaw ciasto w piekarniku, aż lekko przestygnie. Następnie wyłóż do całkowitego ostygnięcia.
Muffinki ze śliwką
* 280 g mąki pszennej tortowej (typ 450)
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia
* 110 g cukru
* 2 jajka
* 250 ml jogurtu naturalnego
* 125 ml oleju
* 8-10 mocno dojrzałych śliwek węgierek
Mąkę łączymy z cukrem i proszkiem do pieczenia.
Roztrzepane widelcem jajka łączymy z olejem i jogurtem.
Mokre składniki wlewamy do suchych i mieszamy kilkukrotnie (ciasto nie powinno być gładkie – zbyt długo mieszane stają się niesmaczne i gumowate po upieczeniu, dlatego mieszamy je dość niedbale i nie doprowadzamy do sytuacji, w której w cieście niewidoczne są grudki).
Śliwki przekrawamy na pół, a następnie każdą połówkę przekrawamy na ćwiartki. Pokrojone śliwki dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy.
Formę na muffinki wykładamy papilotkami i napełniamy ciastem.
Wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika (opcja góra+dół) i pieczemy ok. 22-24 minuty.
Ciasto ze śliwkami
*1 kostka margaryny lub masła
* 4 jajka
* 1 szklanka cukru
* 2 szklanki mąki
* 0,5 łyżeczki sody
* 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
* 0,5 kg śliwek
* śmietana 30%
Masło rozpuścić i ostudzić. Ubić białka na sztywno wsypując stopniowo cukier. Do piany dodawać po jednym żółtku i utrzeć na jednolitą masę.
Dodać mąkę i sodę i proszek do pieczenia.
Ciasto przełożyć do nasmarowanej lub wyłożonej papierem blaszki 24×30.
Na wierzchu ułożyć połówki śliwek wciskając je lekko w ciasto.
Piec ok. 40 minut w 180 stopniach.
Po wystudzeniu udekorować śmietaną ubitą z 3 łyżeczkami cukru.